BALET V ŽIVOTE

Písané 20.10.2018

BALET V ŽIVOTE 

Je veľa vecí na tomto svete , ktoré mi dávajú nekontrolovateľné množstvo pocitov , od pocitu údivu , cez motiváciu , vieru , odhodlanie , vzrušenia , obrovskej poklony a viery, že také veci sa dejú a diať budú . 

Balet je pre mňa jednou z vecí ktoré z veľkej miery ovplyvnila moje vnímanie moje ja .

Je fascinújúce, že tak veľmi veľmi dávno , bez techniky akú poznáme dnes , bez možností aké máme dnes sa vytvorilo z čistého pocitu vášne, niečo tak pompézne a veľkolepé ako balet . 

Má nádherný začiatok a ešte krajšiu cestu, ktorá vyúsťuje do dnešného storočia kde úroveň je priam nadpozemská . 

Je pravda, že už málo kde nájdeme technicky  čistý balet , so zachovaním striktného základu, ktorý sa síce šperkuje a dopĺňa pohybom vyjadrujúcim dnešnú dobu,  no jadro ostáva stále rovnaké .Tak ako sa rozvíja ľudská hlava, by sa mali aj veci, ktoré nezanikajú ale stárnu s ňou .

Nedovolím si tvrdiť že  som bola baletkou skôr som balet  študovala. Celá moja stredná bola o jeho dejinách a  o praxi . 

Dnes keď balet neštudujem ani netancujem , preniesol sa mi do života inou cestou . Vlastne je stále okolo mňa . 

Celé sa to ako vždy začne v ľudskej  hlave . Keď padne vnútorné rozhodnutie, že toto a nič iné , je to tam . Veľké zreničky a nekontrolovateľný tep, presne ako hral v tele Domicovi da Piacenzovi. Dvodom jeho vnútorného tanca bol balet . 

Ak sme za bodom rozhodnutia , prichádza cesta . 

Balet nie je až tak čistá realita , hlava žijúca v reálnom svete . Tak ako aj mnoho iných úspešných odvetiev , ktoré ako pozorujem spája jedna a tá istá vec . Ich vlastný svet . Vytvoria si pravidlá potrebné pre úspech ktoré sa vývojom modelujú . Vytvoria tím nadýchnutý pre spoločnú ideu . Vytvorí sa priestor vhodný pre realizáciu sna . Znie to tak krásne však ? Viem, že chcem toto . Takže už len nájdem ľudí , priestor a mám to . Ale tak ako aj voľakedy , tak aj dnes sú veci, ktoré sny komplikujú . Sú isté životné situácie , ktoré sa niekedy snažia tvoje sny hraničiť . Sú isté povinnosti, ktoré ako občan si povinný dodržiavať . Na jednej strane škoda, že nemáme čarovnú paličku , na druhej strane je to super , pretože prežije len tá obrovská a pravá  túžba. 

Cesta, je jedno koho, či bohatého , chudobného , staršieho , mladšieho, vie prekvapiť polenami, ktoré ti život vedia zamotať . 

Rovnako tak neprepadnúť len jednej veci. hoci je robená túžbou a srdcom, je náročné. Pretože v živote hráme viacero rolí ( mama, dcéra, kamoška, manželka, turistka…) a bola by veľká škoda ich nemať, len skrz tú jednu.

Možno sa v niektorých veciach sklameme, no je veľmi dôležité nepodľahnúť , nevidieť všade čierno, ale nútiť sa  , tlačiť sa a hľadať tie farby a dôvody vhodné pre úsmev .

Mýliť sa , chybiť a padať je jedna z najprirodzenejších nám aktivít . Je ľudská . No vždy vždy vždy,  je prečo ísť ďalej . Naše vlastnosti zručnosti dotvára najmä pád a následný krok vpred . 

Tak sa to deje aj v balete . 

Tancujme tam kde sme.

Pridajte Komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *